filo_buonissima_front-cover

O książce

Przepyszna podróż po kuchni włoskiej!

„Buonissima”. Podróż po kuchni włoskiej” Justyny Czekaj-Grochowskiej ukaże
się na polskim rynku 28 września 2016 roku nakładem Wydawnictwa Filo.
„Buonissima!” zawiera ponad 100 łatwych przepisów – minimum składników,
maksimum efektu. Jest unikalnym połączeniem książki kulinarnej z
przewodnikiem po wybranych regionach Włoch i poradnikiem przekazującym
cenną wiedzę dotyczącą typowych włoskich produktów. Autorka dzieli się z
czytelnikami swoim wieloletnim doświadczeniem z prowadzenia włoskiej
restauracji w Krakowie oraz cenną wiedzą zdobytą od włoskich gospodyń i kucharzy
podczas ponad 10 lat podróżowania po Italii.

Jakie słowo przychodzi nam do głowy kiedy myślimy o kuchni włoskiej? Przepyszna,
wyborna, smakowita, najlepsza – słowem buonissima! Książka “Buonissima” to smaczna
podróż po Italii od Alp po Sycylię. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach głównych
regionów Włoch. Autorka wybrała trzy jakże różne dzielnice: Emilię-Romanię – stolicę
większości typowych włoskich produktów chronionych certyfikatami i włoskim znakiem
jakości; Toskanię, której krajobrazy i kuchnia jest synonimem rodzinnego, włoskiego
biesiadowania; Sycylię – błękitną wyspę, jakże inną od kontynentalnej Italii, której kuchnia
zachwyca, a życie koncentruje się na tym co tu i teraz.

Buonissima! to smakowita książka kulinarna – ponad 100 łatwych w przygotowaniu,
typowych regionalnych przepisów. Dodatkowo elementarz wiedzy i umiejętności
przygotowania włoskich tradycyjnych dań. Jak zrobić ciasto na focaccię, piadinę, makarony,
jak przygotować klasyczne marynaty, sosy – to włoskie abecadło przedstawione jest w
sposób prosty i przystępny.

Buonissima! to także poradnik kulinarny – gdzie kupić najlepszą oliwę, ocet winny, jakie
rodzaje pomidorów używamy do przygotowania poszczególnych dań, co oznaczają
certyfikaty przy wędlinach i serach – wiedza niezbędna dla każdego miłośnika włoskiej
kuchni.

Buonissima! to praktyczny przewodnik kulinarny – jakie miejsca wybrać aby spróbować
najlepszej focacci, gdzie kupić warzywa i owoce, a gdzie sławne włoskie szynki i sery –
słowem kulinarna mapa Italii.

Książka przedstawia włoskie podejście do jedzenia – celebrację i przeżywanie każdego kęsa
wszystkimi zmysłami. Bo taka jest właśnie kuchnia włoska – zmysłowa jak urocze czerwone
ciasteczka i ponętna jak subtelna cielęcina w winie Marsala.

Informacje o książce:

  • Tytuł: Buonissima! Podróż po kuchni włoskiej
  • Autor: Justyna Czekaj – Grochowska
  • Wydawnictwo: Filo
  • Data wydania: 28 września 2016
  • Liczba stron: 354
  • Cena okładkowa: 69 zł

Kup teraz

filo_buonissima_cover-art